Segons l'historiador ha acusat els partits d'esquerres de manipular els resultats de les eleccions de febrer de 1936 per decantar del costat del bloc d'esquerres -va guanyar el Front Popular per un estret marge-, d'arraconar a les Corts als diputats de dretes i d'il·legalitzar organitzacions d'extrema dreta entre les quals ha citat a Falange, que Franco convertiria després en un dels pilars del seu règim.
També ha assegurat que els colpistes intentaren dialogar amb l'executiu, en concret amb persones afins al president de la República, Manuel Azaña, sense èxit, perquè el Govern "desitjava" l'alçament militar.
Payton ha elogiat l'extraordinària paciència de l'Exèrcit i del mateix Franco, un militar "molt prudent i professional" que va rebutjar l'alçament militar i la intervenció de les Forces Armades en la política fins que va entendre que s'havia produït un "col·lapse de l'Estat".
Durant la seva xerrada, Stanley Payne ha fet una exposició dels fets que, segons ell, van conduir al cop militar del 18 de juliol i al consegüent esclat de la Guerra Civil, de la qual ha responsabilitzat el Govern d'esquerres de l'època per la seva "destrucció" de la democràcia.
Sobre la Segona República, Payne ha sentenciat
en un acte en el qual estaven prohibides les fotos, que va ser un "frau
democràtic" que va omplir la policia "d'individus a l'estil de les
SS" nazis.
Payne ja a la democràcia, va girar cap a
posicions extremistes i va recolzar en públic la tasca d'investigadors com Pío
Moa, que elogiaven el franquisme i acusaven a l'esquerra de ser la responsable
del cop d'Estat del 18 de juliol i de la Guerra Civil.