miércoles, 8 de octubre de 2014

ANTIC RÈGIM


Vam començar explicant el que sabíem de l'any passat sobre l'Antic Règim. 

          


Així doncs l'Antic Règim es podria dir que era una model social, econòmic i polític-institucional que es donava sobretot als països europeus durant un període de temps. Pels historiadors era l'última forma del feudalisme, per altres és el període que el Sistema Feudal entra definitivament amb crisis.

Quan parlem de la societat de l'Antic Règim estem parlant d'una societat estamental.

Els estaments es dividien en tres:
  • Noblesa (segon estat privilegiat i gran poder econòmic)
  • Clergat (primer estat privilegiat, no pagava impostos) 
  • Tercer Estat (discriminació legal i econòmica) 


Els privilegis eren econòmics, jurídics, polític-institucional i socio-culturals, caracteritzaven Europa i les colònies al llarg del S. XVII i XVIII.


Carles II, el darrer rei de la casa d'Àustria, no tenia descendents i, abans de morir, va designar com a hereu seu Felip de Boró, fill del seu nebot. L'any 1700 Felip V va ser coronat rei i va introduir a Espanya el model absolutista francès. En la monarquia absoluta, tot el poder era en mans del rei, que no donava compte a ningú de la seva manera de governar. 


Catalunya va continuar la guerra fins les tropes del rei Felip V van ocupar la ciutat de Barcelona l'11 de setembre de 1714. Felip V va implantar l'absolutisme borbònic. El rei concentrava tots els poders. Va imposar unes lleis úniques i sola administració a tot el territori; va suprimir les lleis i les institucions dels regnes de la Corona d'Aragó, i va castigar durament la nació catalana.

No hay comentarios:

Publicar un comentario